Skip to main content

Het verhaal van Alida

Verhalen van de stad

Rotterdammers hebben verschillende culturele achtergronden, leefwijzen en overtuigingen. De stad waarin we nu samenleven staat niet los van haar geschiedenis en die van de bewoners. Het koloniaal en slavernijverleden is onderdeel van die geschiedenis en werkt nog steeds door in het heden. 

Met Verhalen van de stad laten we Rotterdammers aan het woord die hun verhalen willen delen. Deze gastcollectioneurs vertellen over de boeken en films die hen hebben geïnspireerd bij de zoektocht naar hun eigen geschiedenis.

Het verhaal van Alida

Alida Dors, artistiek directeur van Theater Rotterdam, kreeg van huis uit veel verhalen mee over de slavernij en verzetshelden uit die tijd, zoals Boni. Die verhalen zorgden ervoor dat ze zich al op jonge leeftijd bewust was van haar familiegeschiedenis. Het besef dat ze door die geschiedenis onderdeel is van een keten geeft haar kracht. We staan op de schouders van degenen die voor ons kwamen, maar kunnen ook weer de schouders zijn voor een volgende generatie. Anderen die onderzoek willen doen naar hun familiegeschiedenis moedigt ze aan: “Zoek uit hoe het komt dat je hier bent, ook als dat spannend is. Op het moment dat je voelt dat je iets eng vindt, dan is dat niet zomaar. Daar ligt waarschijnlijk een les.”

Openingsmoment op 22 november

Op 22 november wordt de collectie van Alida Dors feestelijk geopend, vanaf 13:00 in de hal van de Centrale Bibliotheek.

Met een speciale vertoning van Alida's interview, een krachtige performance en een mini-rondleiding langs de collectie, waar je kunt ontdekken welke boeken en bronnen Alida hebben geïnspireerd. De opening is gratis toegankelijk.

De boekentips van Alida Dors

Luisteren

Meer verhalen van de stad

Bekijk hier de verhalen van alle gastcollectionneurs.

Lees meer …Het verhaal van Alida

Het verhaal van Jane

Portret van Jane Ortet met een boek

Verhalen van de stad

Waar voel jij je thuis? Waar voel jij je veilig en op je gemak? Bij wie voel jij je gezien, gehoord en begrepen? In Verhalen van de stad: A Sense of Belonging gaan we samen met Rotterdammers op zoek naar het antwoord op deze vragen.

We vragen Rotterdamse gastcollectioneurs om stil te staan bij hun eigen reis: Hoe worden zij gevormd door hun omgeving, de boeken die ze lezen en van de mensen die ze ontmoeten? En welke tips hebben zij voor anderen?

Het verhaal van Jane

Jane Ortet is een veelzijdige presentatrice, researcher, workshopgever, docente en zangeres. Tijdens Museumnacht 2024 in Rotterdam gaf zij een bijzondere showcase waarin haar performance draaide om de Afrikaanse voorouders van Kaapverdianen. Daarnaast is zij actief als researcher bij .ZER10, een platform dat zich richt op het behoud van Kaapverdisch cultureel erfgoed. Jane is ook co-host van de podcast Liceu Diaspora en heeft talloze lezingen gegeven over de Kaapverdische en West-Afrikaanse geschiedenis.

Als toegewijde Pan-Africanist gelooft Jane dat het begrijpen van de geschiedenis van Afrikaanse gemeenschappen essentieel is om richting te geven aan hun toekomst. “Black History is iets waar je actief naar op zoek moet gaan in onze samenleving. Het is zoveel meer dan slavernij, kolonialisme of burgerrechtenbewegingen. Het biedt cruciale inzichten in waar we nu staan.”

De boekentips van Jane Ortet

Meer verhalen van de stad

Bekijk hier de verhalen van alle gastcollectionneurs.

Lees meer …Het verhaal van Jane

Het verhaal van Božica

Portret van Božica Simeunović met een boek in een stoel

Verhalen van de stad

Waar voel jij je thuis? Waar voel jij je veilig en op je gemak? Bij wie voel jij je gezien, gehoord en begrepen? In Verhalen van de stad: A Sense of Belonging gaan we samen met Rotterdammers op zoek naar het antwoord op deze vragen.

We vragen Rotterdamse gastcollectioneurs om stil te staan bij hun eigen reis: Hoe worden zij gevormd door hun omgeving, de boeken die ze lezen en van de mensen die ze ontmoeten? En welke tips hebben zij voor anderen?

Het verhaal van Božica

Božica Simeunović is een politicoloog en activist. Ze kwam eind 1991 met haar ouders als vluchteling uit Joegoslavië naar Nederland en groeide op in Rotterdam Zuid. Gedreven door haar geschiedenis ging ze Politicologie studeren, waar ze zich met name richtte op thema’s zoals de Westelijke Balkan, vrouwen, vrede en veiligheid, statebuilding en transitional justice. Ze werkt momenteel aan een onderzoeksopzet voor haar proefschrift over de impact van vredesprocessen op gendergelijkheid in post-conflict staten. 

De afgelopen jaren heeft ze zich ingezet voor verschillende NGO’s op het gebied van vrouwenrechten, vrede en veiligheid. Momenteel is ze betrokken bij de werkgroep Rotterdam Herdenkt Sebrenica. Ze hoopt hiermee bewustzijn te creëren over de Srebrenica genocide en actief bij te dragen aan ‘dit nooit meer’, ook in de Nederlandse maatschappij. Ze gelooft namelijk dat vrede, mensenrechten en een democratische rechtsstaat geen gegeven zijn en dat we ons daar altijd actief voor moeten blijven inzetten. 

Ze vertelt haar hele verhaal in onderstaande video.

Programmering

  • 25 april | Opening

    19:00 | Centrale | gratis

    De collectie van Božica wordt feestelijk geopend. Met een speciale vertoning van haar interview en een mini-rondleiding langs de collectie, waar je kunt ontdekken welke boeken Božica hebben geïnspireerd. 

  • 3 mei | Filminstallatie en dialoog

    10:30 en 13:30 | Centrale | gratis

    Een ode aan twee groepen vrouwen die al decennia strijden voor gerechtigheid voor de slachtoffers van de Srebrenica genocide (1955, Bosnië-Herzegovina). 

    Aanmelden

  • 23 mei | Bibliotheekcollege

    16:00 | Centrale | gratis

    Over vrouwen als ‘agents of change’ en verbindende factor in tijden van conflict en polarisatie. Hoewel het klopt dat oorlogen vrouwen onevenredig hard raken, wordt te vaak de nadruk gelegd op hun slachtofferschap.

    Aanmelden

De boekentips van Božica Simeunović

Meer verhalen van de stad

Bekijk hier de verhalen van alle gastcollectionneurs.

Lees meer …Het verhaal van Božica

Het verhaal van Sebastian en Tyler

Het verhaal van Sebastian en Tyler

Hoe komt het dat Javanen in Suriname zijn beland? Voor het antwoord op deze vraag doken kunstenaars Sebastian en Tyler Koudijzer in hun familiegeschiedenis. De broers reisden voor hun project De Gesuikerde Onderneming naar Suriname. Daar bezochten ze de plek waar hun overgrootouders vanuit Java heen trokken om als contractarbeider te werken en later ook een gezin stichtten.

Als gastcollectioneurs voor Verhalen van de Stad willen Sebastian en Tyler een licht schijnen op de verhalen van Javaans-Surinaamse contractarbeiders en hun nazaten. De kunstenaars leggen in hun collectie de nadruk niet op informatieve boeken, maar juist op romans, verhalenboeken en poëziebundels. Zo laten ze zien hoe veel kennis en informatie er besloten ligt in persoonlijke verhalen en -geschiedenissen.
 

De boekentips van Sebastian en Tyler Koudijzer:

Lees meer …Het verhaal van Sebastian en Tyler

Het verhaal van Alfrida

Het verhaal van Alfrida: ‘Ik wil mijn best doen om onze verhalen door te geven aan de volgende generatie.’

Alfrida Martis, medeoprichter van Caribbean Ancestry Club, begon haar zoektocht naar haar voorouders door zich in de theorie te verdiepen. Jarenlang verslond ze boeken en andere geschreven bronnen over de koloniale geschiedenis van Nederland en Rotterdam. De stap naar de archieven voelde als een enorme drempel. Maar toen ze uiteindelijk de moed vond om de archieven in te duiken, deed ze verrassende ontdekkingen. 

Het doen van archief- en DNA-onderzoek bracht Alfrida niet alleen veel zelfkennis, maar ook nieuwe inzichten over haar eigen identiteit. Het zorgde ervoor dat ze zich nog meer verbonden voelde met haar voorouders. Nu zet Alfrida zich in om de pijnlijke ervaringen van haar voorouders om te zetten in kracht, zodat ze anderen kan inspireren om ook hun familiegeschiedenis te onderzoeken. 

Haar advies aan anderen: zet je rationele brein even uit en luister naar je gevoel en de intrinsieke motivatie die je drijft om de archieven in te duiken. Doe voorouderonderzoek vanuit je hart; je hoofd komt later wel. 

"Ik had mezelf veel zelfzekerder gevoeld als ik al eerder antwoorden had gezocht over mijn familiegeschiedenis.

Alfrida's boekentips

"Ik voel me gedragen door mijn voorouders en de pijn die zij hebben meegemaakt. Het is nu onze taak om die pijn om te buigen naar kracht." 

Kijken

"Ik wil mijn best doen om onze verhalen door te geven aan de volgende generatie. Het documenteren van verhalen en geschiedenis dient een collectief doel." 

Alfrida Martis

Luisteren

Online lezen

Lees meer …Het verhaal van Alfrida