Verhalen van de stad
Rotterdammers hebben verschillende culturele achtergronden, leefwijzen en overtuigingen. De stad waarin we nu samenleven staat niet los van haar geschiedenis en die van de bewoners. Het koloniaal en slavernijverleden is onderdeel van die geschiedenis en werkt nog steeds door in het heden.
Met Verhalen van de stad laten we Rotterdammers aan het woord die hun verhalen willen delen. Deze gastcollectioneurs vertellen over de boeken en films die hen hebben geïnspireerd bij de zoektocht naar hun eigen geschiedenis.
Het verhaal van Alida
Alida Dors, artistiek directeur van Theater Rotterdam, kreeg van huis uit veel verhalen mee over de slavernij en verzetshelden uit die tijd, zoals Boni. Die verhalen zorgden ervoor dat ze zich al op jonge leeftijd bewust was van haar familiegeschiedenis. Het besef dat ze door die geschiedenis onderdeel is van een keten geeft haar kracht. We staan op de schouders van degenen die voor ons kwamen, maar kunnen ook weer de schouders zijn voor een volgende generatie. Anderen die onderzoek willen doen naar hun familiegeschiedenis moedigt ze aan: “Zoek uit hoe het komt dat je hier bent, ook als dat spannend is. Op het moment dat je voelt dat je iets eng vindt, dan is dat niet zomaar. Daar ligt waarschijnlijk een les.”
Openingsmoment op 22 november
Op 22 november wordt de collectie van Alida Dors feestelijk geopend, vanaf 13:00 in de hal van de Centrale Bibliotheek.
Met een speciale vertoning van Alida's interview, een krachtige performance en een mini-rondleiding langs de collectie, waar je kunt ontdekken welke boeken en bronnen Alida hebben geïnspireerd. De opening is gratis toegankelijk.
De boekentips van Alida Dors
Luisteren
-
Podcast: De plantage van onze voorouders
-
Podcast: Kweekje
-
Muziek: Angela Davis - Soul and Soledad
Meer verhalen van de stad
Bekijk hier de verhalen van alle gastcollectionneurs.