Voorlezen, een cadeau voor nu én de toekomst
Op de eerste dag van de Nationale Voorleesdagen staat directeur-bestuurder Alice Vlaanderen stil bij de belangrijke rol van voorlezen – en waarom het essentieel is voor de toekomst van onze stad.
“Voorlezen, met veel plezier en soms wat weemoedig kijk ik terug op de vele momenten waarop op ik mijn kinderen op schoot had en we samen door mooie boeken struinden. Van het boek Wij gaan op berenjacht kregen ze geen genoeg, net als ikzelf.
Steeds meer mensen zien dat bibliotheken al een tijd veel meer zijn dan een plek om boeken te lenen, te lezen of te studeren. Het gaat goed met bibliotheken, konden we onlangs onder meer lezen in een artikel in NRC. Het zijn toegankelijke plekken om contact met de overheid makkelijker te maken, voor hulp bij digitale vragen, ondersteuning bij taalvaardigheid, voor ontmoeting en debat en nog zoveel meer. Rotterdam loopt hierin voorop, durf ik wel te stellen. We zetten ons dagelijks in voor kansengelijkheid en voor een sterke stad met inwoners die bewust, actief en kritisch mee kunnen doen in de samenleving.
Het begint met taal
Dat begint allemaal bij een sterke taalbasis. Met de Nationale Voorleesdagen in aantocht wil ik hier daarom stilstaan bij die meer traditionele rol van de bibliotheek: voorlezen – en waarom het essentieel is voor de toekomst van onze stad. Voorlezen lijkt zo simpel, maar de effecten zijn enorm. Het verrijkt de taalontwikkeling, prikkelt de fantasie en draagt bij aan kansengelijkheid. En dat begint al op jonge leeftijd.
De Nationale Voorleesdagen, die plaatsvinden van 22 januari tot en met 1 februari, vormen een jaarlijks hoogtepunt voor kinderen tot zes jaar. Dit grootste boekenfeest draait om leesplezier, met voorleesactiviteiten, muziek en theatervoorstellingen rondom het prentenboek van het jaar, Rinus. Het doel? De kracht van voorlezen in de schijnwerpers zetten en gezinnen inspireren om boeken een vast onderdeel van hun dag te maken.
De basis leggen met voorlezen
Voorlezen op jonge leeftijd legt namelijk de basis voor een goede taalvaardigheid en stimuleert interactie tussen volwassene en kind. Het helpt kinderen om woorden te leren, verhalen te begrijpen en hun verbeeldingskracht te ontwikkelen. Onderzoek toont aan dat kinderen die al als baby werden voorgelezen, later beter presteren op school. Deze effecten reiken zelfs tot in het hoger onderwijs. Maar het gaat niet alleen om cijfers: voorlezen is vooral leuk! Bovendien opent het werelden, verbindt het generaties en geeft het kinderen de kans om zich volwaardig te ontwikkelen.
Toegankelijk voor alle Rotterdammers
Bij Bibliotheek Rotterdam ondersteunen we professionals die met jonge kinderen werken met programma’s en materialen voor peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en scholen. Daarnaast kunnen ouders, grootouders, broers, zussen en andere voorlezers in al onze vestigingen terecht voor boekentips en advies over voorlezen. Bij gezinnen waar de Nederlandse taal lastig is, kunnen vrijwilligers van de VoorleesExpress langskomen om voor te lezen en met taal aan de slag te gaan. Onze missie hierbij is om lezen laagdrempelig en toegankelijk te maken voor iedereen in de stad.
In een wereld waarin kansen niet altijd gelijk zijn verdeeld, kan een simpele voorleesroutine een groot verschil maken. Want een kwartier per dag lezen of voorlezen vergroot niet alleen de woordenschat, maar ook de kansen in het leven. Voorlezen is een cadeau dat kinderen helpt om te groeien – nu en in de toekomst.
Dus, wat ga jij vanavond voorlezen aan je (klein)kinderen?’