Worden wat je wil... met inspiratie voor de Kinderboekenweek
In deze blogpost zet ik een aantal boeken en websites voor je op een rij. Zo vul jij je rugzak nog verder met inspiratie voor het grootste kinderboekenevent van het jaar!
Thematitels
Met het thema van de Kinderboekenweek 2021 kun je alle kanten op. Vanaf woensdag 6 oktober tot aan de herfstvakantie (en ver daarna) kun je helemaal losgaan in je klas op alle beroepen die je kent, die je nog niet kent, talenten die je hebt en natuurlijk met alles waar je over dromen kunt! Over dat laatste maakte Mark Janssen het prachtige prentenboek Dromer, dat vlak voor de start van de Kinderboekenweek verschijnt.
Veel scholen hebben inmiddels het pakket met thematitels van het CPNB ontvangen. Wat zitten daar weer geweldige boeken tussen! Mijn persoonlijke favoriet is De Veger, een bijna sprookjesachtig verhaal over een meisje dat schoorstenen veegt en te maken krijgt met allerlei nare mensen en omstandigheden, maar in alle ellende een wel heel bijzonder vriendje krijgt… Dit boek omvat heel veel thema’s om met je bovenbouwgroep mee aan de slag te gaan!
Uitvinders voor de bovenbouw
In deze blog wil ik vooral ook enkele titels tippen die juist niet in het themapakket zitten, maar absoluut de moeite waar zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van de boeken van Torben Kuhlmann: Einstein, Armstrong, Lindbergh en Edison. Enorm rijke teksten en illustraties. Een muisje gaat in elk boek op ontdekkingsreis en doet een uitvinding. De verhalen lijken erg op die van de ‘echte’ uitvinders. Want wie is nou toch de ‘echte’ uitvinder: de muis of de mens?!? Bij uitstek geschikt voor de onder- en middenbouw, maar wedden dat jouw bovenbouwers deze boeken stiekem ook erg mooi vinden?!
Magische dieren voor de middenbouw
De school van de magische dieren van Margit Auer is een Makkelijk Lezen serie voor groep 4 en 5, voor te lezen aan groep 3. Deze serie heeft ook weer een vrij recente titel (maart 2021): Het vreemde skelet. In deze serie krijgen kinderen van de klas van Miss Cornfield een magisch dier toebedeeld door de Magische Dierenwinkel. Dit dier is er voor hen alleen, alleen kinderen met een magisch dier kunnen deze dieren zien, voor andere mensen lijken het knuffelbeesten (daarom irriteert de schooldirecteur zich enorm aan de dieren, hij vindt de kinderen hier veel te groot voor). Het bijzondere aan deze boeken vind ik nog niet eens zozeer het verhaal of zelfs de illustraties (die toch echt heel mooi zijn, want: van Martijn van der Linden), maar het gegeven dat elk kind een dier krijgt toegewezen dat precies bij hem of haar past, bij de eigenschap die een kind nog verder kan ontwikkelen of een onzekerheid of onhandigheid. De dieren vullen de kinderen aan. Hier kun je heel mooi het gesprek over aangaan met een klas. Zijn hier ook kinderen die stoerder / sterker / slimmer / handiger / … zouden willen zijn? Hoe wil jij worden, hoe wil jij later zijn? Wat kun je doen om daar te komen zonder magisch dier?
De verloren bloem voor de sjamaan
Een parel voor de bovenbouw is De verloren bloem van de sjamaan van Davide Morosinotto. Een ziek meisje krijgt een verschrikkelijke diagnose. Zij en haar vriend gaan op reis door Peru, op zoek naar het enige mogelijk werkende middel: de verloren bloem van de sjamaan. Buiten dat het een prachtige expeditie is door het Peru ten tijde van het Lichtend Pad midden jaren ’80, biedt het een startpunt om het gesprek aan te gaan over wat een sjamaan is, alternatieve geneeswijzen en beroepen en over je niet neer willen leggen bij een diagnose en de moderne geneeswijzen. Hoe ver ga je om beter te worden… te worden wat je wilt? Een walkman speelt een belangrijke rol in het verhaal, fantastisch toch?! Kun je het ook meteen hebben over uitvinders die wel eeuwig bezig kunnen blijven met producten ontwikkelen. De illustraties en tekst zijn nauw verweven, leuk om eens beter naar te kijken met je leerlingen!
Handige links
-
Bekijk hier het webinar Worden wat je wil terug
-
Rian Visser heeft weer leuk lesmateriaal dat je gratis kunt downloaden!
-
Nog op zoek naar spellen en andere activiteiten? Neem dan vooral een kijkje bij Doenkids!
-
Houd deze site goed in de gaten, want zodra er weer gratis leesbevorderingsmateriaal beschikbaar is, wordt dat hier aangekondigd! Tot die tijd alvast heel veel lol met Tosca’s zelfgemaakte filmpje over haar nieuwste boek.
-
Maar weinigen hebben een ‘loopbaan’. Want hé, wie heeft er tegenwoordig nou echt nog het beroep waar hij ooit voor gestudeerd heeft?! Sanne Rooseboom vroeg haar vrienden iets te vertellen over hun kronkelpaden.