Week van de Kinderfilosofie: intieme vreemden
Zaterdag 2 t/m zondag 10 april is het de Week van de Kinderfilosofie. Het thema is deze keer intieme vreemden; kan je vrienden zijn met een vreemde? Een interessante vraag om eens over door te denken en praten. Kijk vooral op de site van de Week van de Kinderfilosofie voor meer inspiratie om met het thema aan de slag te gaan in de klas. Ik heb hier een aantal boeken die gaan over bijzondere vriendschappen op een rijtje gezet.
Balotje op vakantie van Yvonne Jagtenberg
Waar kom je vreemden tegen: op vakantie natuurlijk. Balotje is bezorgd of ze wel vrienden kan maken op vakantie. Maar al op de parkeerplaats onderweg komt ze een jongen tegen waar het mee klikt. Kunnen ze vrienden worden ookal kunnen ze elkaar niet verstaan? Voorlezen vanaf 3 jaar. Dit boek is ook gratis digitaal te bekijken als je inlogt met je bibliotheekaccount bij Bereslim.
De koffer van Chris Naylor- Ballesteros
Een vreemd dier met een koffer komt uitgeput aan bij Vos, Haas en Vogel. Die zijn natuurlijk heel nieuwsgierig wat er in de koffer zit. Maar kunnen ze ook vrienden worden met zo’n vreemd dier? Een heel eenvoudig ogend verhaal dat veel in zich heeft om verder over na te denken. Ideaal dus voor het filosoferen! Voorlezen vanaf 4 jaar.
Kat en Vis van Alain Clark en Loes Riphagen
Kat en Vis worden vrienden. Een aparte combinatie zou je zeggen maar Kat houdt niet van vissen en Vis lust ook geen poes. Elke bladzijde geeft een heel kort verhaaltje met grappige woordspelingen en fantasieën beschreven in dialogen van Kat en Vis. De illustraties van Loes Riphagen maken het helemaal tot een feest. In het laatste verhaal heeft Vis jeuk en vraagt Kat om even te krabben… Als dat maar goed gaat! Voorlezen vanaf 6 jaar. E-book
Een indiaan als jij en ik van Erna Sassen
Boaz is gek op indianen, hij weet er alles van. Hij is een heel slim jongetje maar opletten in de klas vindt hij moeilijk. Op een dag komt er een nieuw meisje in de klas. Aïsha praat bijna geen Nederlands en Boaz denkt dat zij een echte indiaan is. Boaz gaat opeens graag naar school en werkt met Aïsha aan een werkstuk over de Inca's. Hij schrijft en zij maakt de tekeningen er bij. AÏsha blijkt trouwens geen indiaan te zijn maar is met haar familie gevlucht uit Syrië. Een teder boek over vriendschap om voor te lezen aan kinderen van 8-10 jaar. E-book
Timur van Gaby Rasters
Timur heeft het syndroom van Down. We volgen hem vanaf het begin van groep 8, een spannend jaar natuurlijk met de CITO-toets, schoolkamp, de musical en het idee dat de groep uit elkaar zal vallen na dit jaar. Timur zal in ieder geval naar een andere school gaan dan zijn beste vriend Jasper. Er komt een nieuwe jongen in de klas: Jonas. Hij vindt Timur maar gek en irritant. Zal het Timur lukken om zelfs deze chagrijnige Jonas blij te maken? Om voor te lezen vanaf groep 6.
Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) van Tineke Honingh
Bo is verhuisd en gaat voor het eerst naar haar nieuwe school. Voor elke puber is dat heel spannend, maar voor Bo nog wel extra. Ze is namelijk spastisch en dat wordt alleen maar erger als ze zenuwachtig is. Op school is Tom haar toegewezen om haar te begeleiden. Tom is een boerenzoon en ook een buitenbeentje op school. Tussen hen ontstaat een mooie vriendschap waarbij eerst wel wat geheimen op tafel moeten komen. Prachtig boek met humor en diepgang. Vanaf 10 jaar. E-book
Spreek je chocola? van Cas Lester
In de klas van Jaz komt een nieuw meisje: Nadima. Ze spreekt en verstaat bijna geen Engels wat het lastig maakt om contact met haar te maken. Het lukt Jaz wel, eerst door snoep uit te wisselen en dan d.m.v. emoticons op hun telefoon. Nadima blijkt een vluchtelinge uit Syrië die heel veel nare dingen heeft meegemaakt. Haar trots en familie zijn heel belangrijk voor haar. Als Jaz daar een keer met haar olifantenpoten overheen dendert staat de vriendschap een tijdje op springen. De personages zijn herkenbaar voor meiden uit groep 7 en 8. Het serieuze thema komt goed aan bod en zet wellicht aan tot nadenken. E-book
Het jaar dat de bijen kwamen van Petra Postert
Josy erft van haar overleden opa wel iets heel bijzonders: een bijenvolk. Ze heeft er helemaal niets mee en haar moeder is al helemaal anti. Een oude vriendin van opa, Alma, helpt Josy met de bijen. Opa kende Alma van de imkersvereniging, een groep van allemaal oude mensen die bezeten zijn van bijen. Josy gaat ook mee naar de vereniging. Langzamerhand leert ze steeds meer over het houden van bijen en gaat daardoor ook steeds meer van ze houden. Grote vraag is waarom de bijen zo belangrijk voor haar opa waren dat hij wilde dat ze in de familie bleven. Mooi hoe een bijzondere vriendschap tussen twee ver uit elkaar gelegen generaties wordt beschreven. Vanaf 10 jaar.
Katvis van Tjibbe Veldkamp
Ate heeft geen vrienden. Of toch wel: Baptiste. Met hem heeft hij dagelijks contact, ze spelen games en kletsen over filmpjes. Maar ze hebben elkaar nog nooit in het echt gezien. Wanneer Baptiste dan ook zegt dat hij zijn telefoon moet verkopen omdat hij geen geld meer heeft is Ate ten einde raad. Hij bedenkt een plan: hij gaat zijn oude telefoon bij Baptiste in Brussel brengen. Daar blijkt Baptiste niet te zijn wie hij zich voordoet. Het is een extreem verhaal maar een goed startpunt om te filosoferen over online vriendschappen. Voor vanaf 11 jaar.