Skip to main content

Liedjes en versjes en taal

De eerste 1000 dagen van een kind zijn superbelangrijk voor de rest van zijn of haar ontwikkeling en dat begint al in de buik. Daar kan je heel zenuwachtig van worden, maar gelukkig doen we al veel vanzelf goed. Bijvoorbeeld door liedjes te zingen voor en met het kind!

Uit onderzoek blijkt dat het zingen van liedjes en opzeggen van versjes met baby’s, peuters en dreumesen goed is voor de ontwikkeling van hun brein en hun taalontwikkeling. Ze leren goed te luisteren en klanken te onderscheiden. Ze leren het ritme van de taal herkennen. Gebaren ondersteunen het begrip en door veel te herhalen wordt het geheugen getraind. Als je zingt bij een prentenboek krijgt het kind ook nog een plaatje bij de woorden. Dat kan natuurlijk bij elk prentenboek maar in de bibliotheek hebben we ook veel boeken met liedjes en versjes.  

Hieronder vind je een greep uit de gevarieerde collectie voor 0-6 jaar. Veel plezier!

Bij al de versjes in dit boek kan je spelletjes met je handen en gebaren doen. Het begint al bij baby’s met een versje dat je kan gebruiken als je hem of haar insmeert met babyolie. Het meedoen van de gebaren is goed voor de motorische ontwikkeling, vergroot het begrip en geeft veel plezier.

Wie kent niet dat leuke liedje over het olifantje dat zijn moeder niet kwijt moet raken? Het boek is van hard karton dus de kinderen kunnen er helemaal zelf in bladeren.

Muziek heeft heel erg met emoties te maken. Je wordt er vrolijk van of het ontlokt een traan. In dit boek zie je dat liedjes in alle culturen kunnen troosten en rustig maken voor het slapen gaan. Op de bijbehorende website kan je horen hoe de liedjes klinken. Draai of zing ze in de opvang om alle kinderen een veilig gevoel te geven.

Een variatie op het bekende liedje. De kindjes in het boek dragen allemaal iets anders op hun hoofd: een muts in de kou, een hoofddoek zoals mama of een helm in het verkeer.
Er is ook Van je ras, ras, ras, twee voeten in de plas.

Je kent Anna misschien wel van de prentenboeken. In dit boek staan veel liedjes die passen bij de seizoenen en gebeurtenissen in het jaar. Gebruik je ook wel eens instrumentjes? Maak ze zelf door bijvoorbeeld een plastic potje te vullen met bonen (wel goed dichtplakken) of stokjes om het ritme mee te slaan.

Liedjes van over de hele wereld die je met een QR code kunt beluisteren. Het boek is ook als luisterboek te leen in de online bibliotheek. Tussendoor staan verhaaltjes van Jef Aerts.

Een grondig naslagwerk met heel veel bekende Nederlandstalige liedjes die je op de bijbehorende site www.ozewiezewoze.be ook kunt beluisteren. Omdat het een Belgische uitgave is wel met een beetje Vlaams accent. Op de site vind je ook de bladmuziek van een aantal liedjes.

Gedichtjes hebben een ritme en rijmen vaak, allemaal bevorderlijk voor de taalontwikkeling en het fonetisch bewustzijn van de kinderen. In deze bundel staan allerlei thema’s die in de kleutergroep aan bod komen zoals de feesten van het jaar (ook Suikerfeest), het lichaam, emoties en voor het eerst naar school gaan.

Dit boek gaat de hele wereld rond met populaire liedjes uit alle werelddelen. Koos Meinderts vertaalde en bewerkte ze. Het fijne is dat ze helemaal de sfeer van het land behouden. Sommige zijn zo aanstekelijk dat ze na één keer draaien van de CD in je hoofd blijven rondzingen.

Meer lezen