Skip to main content

Rekenen met prentenboeken

In het onderwijs zijn er zoveel onderdelen die aandacht vragen: taal, rekenen, wereldoriëntatie, burgerschap om er maar een paar te noemen. Hoe krijg je het voor elkaar om alles voldoende aan bod te laten komen en ook nog tijd over te houden voor gewoon eens wat leuks? Dan is het zaak om verschillende taken creatief te combineren.

Juf, gaan we rekenen?

Rekenen betekent in de onderbouw voor een groot gedeelte ook taal en begrippen leren kennen en gebruiken. Prentenboeken kunnen voor kleuters abstracte begrippen zoals groter, getal, delen, vooraan, dwarsdoorsnede en zwaarder concreet maken. Uit onderzoek is gebleken dat voorlezen gekoppeld met een rekenactiviteit positief effect heeft op de rekenprestaties. De rekenervaring krijgt connectie met het leven daarbuiten. Begrippen blijven aan een haakje hangen in hun hoofd, het haakje van een mooi verhaal met grappige plaatjes. Op die manier vergroot je ook de interesse in het rekenen.

Hoe pak je het aan?

Ga uit van de verwondering van kinderen. Stel vragen bij het boek maar laat ze vooral veel zelf bedenken en ontdekken. Als je met rekenogen kijkt blijken er veel boeken geschikt. Rob van Bree en Hanneke van Bree schreven twee boeken Met rekenogen gelezen en Met rekenogen bekeken met elk 45 voorbeelden van rekenactiviteiten bij prentenboeken. In deze podcast vertellen de schrijvers over hun werkwijze.

In een al wat ouder artikel uit JSW lees je hoe je aan de hand van voorbeelden kinderen met prentenboeken aan het denken kunt zetten over wiskunde Op de sites van Juf Janneke en Juf Bianca vind je tot slot nog meer voorbeelden.

Dus haal je prentenboeken uit de kast en maak er een leuke, uitdagende rekenles van!

Prentenboekentips rekenonderwijs

Beer vindt in het bos drie paddenstoelen. Wezel kan lekker koken dus die maakt ze klaar. Maar als ze toe komen aan het verdelen komen deze twee vrienden er niet uit. Een grappig boek om een activiteit over verdelen aan te koppelen. In mei 2020 kreeg dit boek een leespluim dus zijn er lessuggesties bij gemaakt.

Olifant stapt op de wipwap. Wie wil er met hem wippen? De pinguïn probeert het maar de olifant komt niet van de grond. Steeds meer dieren komen er bij maar wie is er zwaar genoeg? Het boek nodigt uit tot activiteiten met gewichten en ranglijsten maken hierin.

De jongen uit het boek krijgt een Chinese Tangrampuzzel waarvan er ook één achterin dit boek zit. Laat kinderen alle figuren in het boek leggen met de vormen van de puzzel. En wat kunnen ze zelf nog bedenken?

Er zijn natuurlijk heel veel leuke telboeken. Van 1 tot 10, maar ook nog veel verder. Dit boek is bijzonder omdat het over het getal nul gaat. De Hugo’s leggen het uit op een hele grappige en duidelijke manier.

De dieren vinden een vreemd voorwerp in het bos. Als ze er in  kijken ziet iedereen wat anders. En als olifant van de zijkant kijkt wordt hij helemaal raar! Experimenteren met spiegels en perspectief zijn zinvolle verwerkingen bij dit boek.

Meer lezen