Skip to main content

Eigenwijze prentenboeken

Het thema van de Kinderboekenweek (2 t/m 13 oktober) is dit jaar Lekker Eigenwijs! Natuurlijk denk je dan meteen aan heel veel eigenwijze personages in boeken. Maar sommige boeken zijn zélf een beetje eigenwijs. In deze blog vind je een aantal prentenboeken die lekker net even anders zijn.

Wil je meer prentenboekentips kijk dan op de site van www.alleswatikmooikanvinden.org en meld je aan voor hun nieuwsbrief. Ook www.boekenzoeker.org is heel handig als je geschikte boeken zoekt op leeftijd en onderwerp.

Het bekende sprookje van roodkapje maar dan anders. Deze keer laat Roodkapje zich niet zomaar opvreten door de wolf. De illustraties zijn prachtig en anders dan in de meeste boeken. Alles is in zwart-wit en rood en er wordt gespeeld met inzoomen waardoor het grafisch heel interessant is. Geschikt vanaf ca. 5 jaar.

(Let op: we tellen tot één en niet verder!)

Er zijn erg veel telboeken, maar die zijn meestal een beetje saai. Bij dit boek mag je persé niet verder tellen dan één en dat is best wel even opletten. Bijvoorbeeld wanneer je twee grote walvissen ziet maar de opdracht krijgt om één heel klein worstje te tellen. Een boek om samen veel lol mee te hebben. Bekijk ook de activiteit bij de Sardes Leespluim. Vanaf ca. 3 jaar.

Kijk maar eens in je boekenkast: het stikt van de berenboeken. Maar de beren zijn het zat! Ze willen niet wéér komen opdraven in een verhaal, kies maar een ander dier. Een mooi meta-verhaal waarbij je kinderen kunt meenemen in het denkproces van een schrijver. Vanaf ca. 4 jaar.

Je kent ze wel; die aanwijsprentenboekjes met bijvoorbeeld tegenstellingen of met plaatjes voor en na een gebeurtenis. Dat laatste is ook dit boek, maar dan veel grappiger. Misschien snapt de peuter zelf nog niet alle grapjes. Maar de voorlezer mag zelf ook wel wat pret hebben. Samen dit boek bekijken is zeker niet saai! Vanaf ca. 2 jaar.

Wat doet de leeuw? Kinderen geluiden laten maken bij de plaatjes is een goede oefening. Kennen ze het dier en kunnen ze met hun mond de klank vormen. In dit prentenboek zonder tekst staan dan weer heel bijzondere geluiden om te ontdekken. Bijvoorbeeld een paardenbloem blazen of haren knippen. Kunnen de kinderen bedenken welk geluid daar bij hoort? Vanaf ca. 3 jaar.

Wat een origineel onderwerp om een fantasievol prentenboek over te maken. Je kunt zien dat huilen helemaal niet erg is: iedereen doet het, zelfs politieagenten, superhelden, koningen, voetballers en mieren. En traanvocht kan ook nog eens gebruikt worden om branden te blussen en pasta in te koken. Kunnen de kinderen nog meer bedenken? Wedden dat iedereen er vanzelf weer vrolijk van wordt? Vanaf ca. 4 jaar.