Dat lezen goed voor je woordenschat, tekstbegrip en sociaal-emotionele ontwikkeling is, dat weten we inmiddels allemaal wel. Het belang van lezen blijkt ook uit het advies van SLO om, als het gaat om taal en lezen, voorrang te geven aan lezen en leesbevordering nu scholen na maandenlang thuisonderwijs inmiddels weer geopend zijn. Zij werken nu hard om eerder gestelde doelen te behalen en eventuele achterstanden weg te werken.
Maar naast dat lezen zo ontzettend goed voor je is, is het vooral ontzettend leuk! In tijden van thuisisolatie en met een zomervakantie waarin we misschien niet op vakantie kunnen, mogen of durven is het heerlijk om middels een goed verhaal te reizen naar oorden waarvan je het bestaan misschien niet eens had durven dromen!
Praten over boeken in de klas
Vergeet ook niet om al die prachtige, grappige, spannende gelezen verhalen met elkaar te delen! Praat met elkaar over hetgeen je gelezen hebt, want ook dat is ontzettend leuk én belangrijk! Praten over boeken vergroot de leesmotivatie, verbetert de taalontwikkeling en de literaire competentie. Leerlingen leren door elkaars verhalen andere boeken kennen, leren hun gedachten onder woorden brengen, te ordenen en naar elkaar te luisteren. Daarnaast ontwikkelen ze ook hun leesvoorkeuren. Of zoals de bekende Britse schrijver en leesbevorderaar Aidan Chambers zegt: “lezen leert je denken”. Het vragenspel-van-Chambers is een mooie manier om met de klas in gesprek te gaan over een gelezen boek.
In Maar-als-je-erover-nadenkt … doet Gertrud Cornelissen verslag van haar promotieonderzoek naar het effect van boekgesprekken op de ontwikkeling van literaire competentie. Ze schreef een handleiding over het voeren van literaire gesprekken. Hierbij wordt, net als bij het vragenspel van Chambers, ervan uitgegaan dat de gehele klas hetzelfde boek leest. Maar hoe kom je nu aan zoveel boeken voor de gehele klas? Het gebruik van e-books is een mogelijkheid, maar ook het meedoen aan het jaarlijkse programma Nederland Leest Junior waarbij je naast 32 dezelfde boeken (dit jaar is dat Dwars door de storm van Martine Letterie en Karlijn Stoffels) ook een lespakket ontvangt.
Boeken om over door te praten:
Naast al lezende te genieten van een verhaal en over het gelezen boek te praten, bieden boeken ook een hele mooie mogelijkheid om met kinderen te praten over allerlei onderwerpen. Een boek kan een ingang bieden, drempel verlagend werken als je over moeilijke onderwerpen, wellicht taboes wilt praten of onderwerpen wilt verduidelijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
DoodGewoon van Bette Westera
Vroeg of laat krijgt iedereen met de dood te maken. Ruim vijftig, ook luchtige, gedichten over gemis en afscheid nemen, het bestaan van de hemel en zelf uit het leven stappen. Met kunstzinnige kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 t/m 12 jaar.
Uit elkaar van Bette Westera
Liefde is niet altijd te begrijpen. Zo gaat soms de liefde na een poosje over en besluiten ouders uit elkaar te gaan. Bijna 45 gedichten over echtscheiding en de gevolgen die dit kan hebben, zowel negatief als positief. Met veel grappige kleurrijke illustraties en op Japanse wijze gevouwen bladzijden. Vanaf ca. 8 t/m 11 jaar.
Code Kattenkruid van Jacques Vriens
Over de band tussen een jongen en zijn terminaal zieke opa die uiteindelijk voor euthanasie kiest.
De opa van Stijn (13, ik-figuur) is ernstig ziek en kiest voor euthanasie. Maar voor het onvermijdelijke afscheid maken ze samen een driedaagse fietstocht, waarin ze geheimen met elkaar delen en veel lol hebben. Vanaf ca. 10 jaar.
Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) van Tineke Honingh
Vertelt over de bijzondere vriendschap tussen de spastische Bo en Tom én over zelfvertrouwen!
Het spastische meisje Bo (12) verhuist vanuit de stad naar een klein dorp. Tijdens de eerste dag op haar nieuwe school ontfermt de boerenjongen Tom zich over Bo. Maar Tom houdt iets voor haar achter, en Bo ook voor hem. Vanaf ca. 10 jaar.
Het lammetje dat een varken is van Pim Lammers & Milja Praagman
Over gender en identiteit. Een prachtig boek om een thema als diversiteit te bespreken.
Alle schapen grazen altijd in de schapenwei. Maar één schaapje wil alleen maar door de modder rollen, zoals de varkens. De boer vertrouwt het niet en brengt het schaapje naar de dokter. Die ontdekt iets heel bijzonders. Prentenboek met vrolijk gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
LEF-kisten
Laatstgenoemde titel is een prachtig boek om een thema als diversiteit te bespreken. Ook de LEF-kisten die Bibliotheek Rotterdam in samenwerking met Schiedams LEF en RADAR aanbiedt zijn hiervoor een mooi middel. De LEF-kist bestaat uit een lespakket, leesboeken en prentenboeken, is bedoeld voor groep 1 t/m 8 en is door Rotterdamse scholen kosteloos aan te vragen.
Veel leesplezier!