Van 26 januari tot en met 5 februari is het weer tijd voor de Nationale Voorleesdagen. Tijdens deze dagen richt Bibliotheek Rotterdam zich vooral op de doelgroep 0-6 jaar, want daar begint het voorlezen mee. Maar voorlezen kan je aan alle leeftijden. Wie vindt het nou niet heerlijk om achterover te leunen en te genieten van een mooi verhaal?
Bij gebrek aan kinderen hebben mijn man en ik al heel lang de traditie elkaar voor het slapen een verhaal uit een kinderboek voor te lezen. Zo samen de dag afsluiten met het liefst een grappig verhaal is iets heel kostbaars geworden. Mocht je ook willen beginnen met dit ritueel of heb je wèl kinderen of een klas om voor te lezen, dan volgen hieronder wat favorieten van mijn man en mij.
Hier zijn Ari en Loek van Yvonne de Vries
Ari, haar moeder en Loek en zijn vader vormen een nieuw samengesteld gezin. Maar dat is zeker niet het zware thema van dit boek. Het staat vol met herkenbare, ondeugende verhalen uit het leven van twee kleuters. Jip en Janneke zijn leuk maar Ari en Loek zijn net zo leuk en meer van deze tijd!
Jippie!: een humeurig sprookje van Sanne Roosenboom
We volgen deze serie over Super die in Jippie woont, een land waar iedereen altijd vrolijk en blij is. Dat mag dan heel fijn klinken, maar op den duur wordt het heel erg irritant. Vooral als je zoals Super de enige bent met een ochtendhumeur. Gelukkig ontmoet ze Max die uit Grom komt waar iedereen altijd chagrijnig is, behalve Max dan. Elk deel komen er vaste elementen en personen terug en toch blijft het verrassen. Ook als e-boek te leen.
De kikkerbilletjes van de koning van Janneke Schotveld
Niet voor niets vertellen we elkaar al eeuwen sprookjes. Janneke Schotveld laat zien hoe je binnen de fantasie van de sprookjes ook actuele zaken aan de orde kan brengen zonder dat het morele lesjes worden. Inmiddels zijn er nog twee bundels uit Het kattenmannetje en De eekhoorn legt een ei. En vergeet de spin-off Avonturen van de dappere ridster niet. Ook te leen als e-boek.
De koning van de flat van Marieke Smithuis
Van deze schrijfster hebben we eerder al de boeken over Lotte en Roos gelezen, zeker ook een aanrader. Dit boek bevat levensechte verhalen over de jongens Boele en Moes. Zij beschrijft zo goed hoe ze praten en met elkaar omgaan dat je ze helemaal voor je ziet. Ze halen kattenkwaad uit die soms echt op het randje is maar in hun hart zijn het goede jongens. Dierenliefde, diversiteit en vriendschap zijn steeds terugkomende thema’s. Ook te leen als luisterboek.
Is er dan niemand boos? van Toon Tellegen
Eigenlijk zijn alle verhalen van Toon Tellegen goed voorleesmateriaal voor volwassenen. Soms diep filosofisch, soms een beetje vreemd en soms hilarisch. In bijna elk verhaal van Tellegen komt een bijzonder, mooi woord voor, let daar maar eens op. In deze bundel staan verhalen die ook voor kinderen heel geschikt zijn.
Koning Eddie en de kwade keizer van Andy Riley
Vaak zijn graphic novel-achtige boeken lastig om voor te lezen. De lol zit hem meer in de tekeningen dan in de tekst. Bij de boeken over koning Eddie heb je daar geen last van. Over een jongen die koning is en een kwade keizer die de macht wil grijpen. Al meerdere delen in deze serie beschikbaar.
Het vogeltje en andere Armeense sprookjes van Hovhannes Tumanyan
De schrijver blijkt in Armenië heel beroemd te zijn, zoals bij ons Grimm en Andersen. De sprookjes zijn dan ook super goed, helemaal zoals sprookjes moeten zijn. Met elementen die steeds terugkomen, humor en dieperliggende gedachtes. Lesmateriaal om het leven beter te begrijpen met altijd weer een onverwachte twist.
Wandert, de laatste jongen die naar zijn ouders luisterde van Yvonne Jagtenberg
Gegarandeerd een aantal keren de slappe lach bij dit heerlijke boek over de jeugd van de vader van Yvonne Jagtenberg. Uit de familieverhalen maakte ze een eigen verhaal over Wandert die graag artiest wilde worden. In deze aflevering van de GVP vertelt ze zelf hoe ze dat deed en leest ze een stukje voor. Zeker weten dat je het dan meteen ook wilt lezen. Ook als luisterboek te leen.
Ik leer je liedjes van verlangen van Bette Westera en Sylvia Weve
De gedichten in dit boek zijn eigenlijk korte verhaaltjes. Maar dan met rijm en een ritme dat het natuurlijk nog lekkerder laat voorlezen. Onze favoriet is het slaaplied voor kleine konijnen. Dat ze niet moeten dromen van de jager maar van graven en gangetjes. Zo lief en grappig met de illustraties van Sylvia Weve. Je ziet de rillende konijntjes in bed helemaal voor je.
Jij bent mijn vriend van Rindert Kromhout
Verhalen over de vrienden Bil en Wil (en Bril, Schil, Gril, Kwil en Gil). Stuk voor stuk humoristische verhalen met een filosofische inslag. Zet je aan het denken over delen, kunst, vriendschap en voorlezen. Door de fijne taal en de vele bizarre dialogen erg leuk om voor te lezen.
Groot Biegel Sprookjesboek van Paul Biegel en Charlotte Dematons
Tot slot het boek van de meesterverteller waar we nu in bezig zijn. Elk verhaal heeft een heel eigen sfeer. Volop fantasie en sprookjeselementen en toch ook met herkenbare menselijke trekjes. De vloeiende taal doet het hem, hij speelt er mee alsof het vanzelf gaat. Zoals over het hobbelpaard dat overdag van hout is maar ’s nachts “van paard”. Er zitten wel wat bekende verhalen in maar met nieuwe illustraties van Charlotte Dematons en een leeslint is het echt een hebben-boek.
Ook te leen als luisterboek en e-boek.