Skip to main content

Ebooks en luisterboeken lenen

De bibliotheek biedt al jaren ebooks en luisterboeken aan via de website van de Online bibliotheek en nu ook in deze periode opengestelde Vakantiebieb onder de naam Thuisbieb. Niet alleen bij Bibliotheek Rotterdam kun je terecht voor ebooks en luisterboeken.

De bibliotheek beschikt wel over een groot, breed en redelijk actueel aanbod, toegankelijk via je bibliotheekabonnement. En ze zijn geschikt zowel op op alle mogelijke apparaten te lezen: ereader, tablet, smartphone, pc of laptop.  Commerciële aanbieders van ebookabonnementen beperken bijna altijd hun aanbod tot tablets en smartphone. Daarnaast zijn er op internet veel gratis ebooks te vinden, vaak prive uitgaven, uitgaven waarop geen auteursrecht berust of waarvan het auteursrecht verlopen is. Het aanbod van de bibliotheek bevat geen tijdschrijften. Ook kan het zijn dat je in het aanbod van de bibliotheek niet het boek vindt dat je zoekt. Of je hebt een Kindle ereader, waarop je geen ebooks kunt lezen van de bibliotheek vanwege het afwijkende formaat. Daarom hieronder een aanvullende lijst van aanbieders.

 

Gratis ebooks

DBNL
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren is een verzameling boeken en teksten die gratis toegankelijk zijn. Her vind je vele klassiekers uit de Nederlandse literatuur, en ook hier en daar wat recenter werk. Veel boeken kun je er in ePub- of PDF-formaat gratis downloaden.

Gutenberg.org
Op nummer een staat de website Gutenberg. Hier kun je duizenden ebooks in diverse bestandsformaten gratis downloaden. Het gaat hierbij echter wel om klassiekers, boeken waarvan het auteursrecht inmiddels verstreken is. Het kan dus nog wel eens gebeuren dat het taalgebruik wat ouderwets is. Maar tussen de boeken zitten aardig wat mooie pareltjes.

Alleen tijdens de Coronacrisis tot 1 juli: Noodbibliotheek . Meest Engelstalig (1,3 miljoen titels). Enkele tienduizenden boeken zijn beschikbaar in het Chinees, Frans, Spaans en Duits. In totaal 558 boeken zijn beschikbaar in het Nederlands, waaronder een enkel werk van Gerard Reve (Ik had hem lief en Bezorgde ouders), A.F.Th. van der Heijden (Het schervengericht) en Arnon Grunberg (Tirza).

GratisEpub.nl
Op GratisEpub.nl vind je een overzicht van de beste gratis boeken in ePub-formaat. De site biedt niet zelf gratis ebooks aan maar linkt door naar sites waar je de ebooks gratis kunt downloaden. Zowel hedendaagse titels als wat oudere boeken.

Harlequin
Hou je van de bouquetreeks? Dan ben je bij Harlequin aan het goede adres. Op de site vind je een wisselend aanbod van gratis digitale boeken, die je in ePub- of PDF-formaat kunt downloaden.

Kobo
Ook Kobo heeft een groot aantal gratis ebooks (30.000) in het assortiment. Je kunt ze in ePub-formaat downloaden en bevat de meest actuele e-books uit de Bestseller totp-60 (week 6 2020) 53%. Bij de onlinebibliotheek van de gezamenlijke openbare bibliotheken is dat 10%.

Gratis korte verhalen: shortreads_
Oke, geen ebooks maar toch gratis leesvoer: op shortreads_ lees je iedere werkdag een gratis kort verhaal over de actualiteit, geschreven door jonge veelbelovende auteurs.

MustReads.nl
Boeken die je meteen kunt downloaden, in ePub dan wel in PDF-formaat.

Amazon (Kindle) ,
De internetretailer verkoopt miljoenen ebooks in diverse talen. Daaronder ook een hoop Nederlandstalige ebooks. Amazon heeft eveneens heel veel gratis ebooks in het assortiment. Die kun je lezen op een Kindle of op je smartphone of tablet met behulp van de Kindle-app. Het is wat lastig om naar gratis ebooks te zoeken op de site van Amazon zelf. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de Top-100 gratis ebooks. Verder kun je via de zoekbox naar titels zoeken en sorteren op “laagste prijs”, zodat de gratis ebooks bovenaan komen drijven.

Bol.com
Ook bij Bol.com vind je een selectie gratis ebooks die je direct kunt downloaden. Het gaat om Nederlandstalige en Engelstalige klassiekers.

Google
Een goede methode om gratis ebooks te vinden is gewoon Google gebruiken! Wanneer je de juiste zoekwoorden gebruikt kun je binnen no-time leuke boeken vinden die je helemaal gratis kunt downloaden. Welke zoekwoorden zijn handig? Zoek bijvoorbeeld eens op “gratis epub“, of gebruik de titel van een boek in combinatie met het woord “epub” of “downloaden”.

iPad
Apple heeft voor de iPad een eigen gratis app gemaakt, iBooks, waarmee je ebooks in het ePub-formaat kunt lezen.

Commerciële bedrijven die e-books ‘uitlenen’

Bol.com en Kobo zijn in febr 2017 gestart met een ebook
abonnementsdienst onder de naam Kobo Plus ebooks.


Bookchoice Keuze heb je niet, het is meer een kwestie van je laten
verrassen daar een vast pakket per maand.

Bookmate heeft zich nog niet zo lang geleden op de Nederlandse
markt begeven en bevat naast een voornamelijk Engelstalige aanbod 15.000 Nederlandse titels.


Bookeez lijkt een vervolg op de Boekenwolk, een digitale boekensite
welke zich richt op het beschikbaar maken van digitale boeken
voor kinderen tot 14 jaar.

Commerciële bedrijven die luisterboeken ‘uitlenen’

Storytell 10.000 Nederandse maar voornamelijk Engelstalige
luisterboeken, ook voor de jeugd.

Commerciële bedrijven die tijdschriften ‘uitlenen’

Blendle Tijdschriften en kranten (lees de recensie van de Consumentbond).

Readly , uitgebreid aanbod van Nederlandse en buitenlandse tijdschriften.

Een vergelijking tussen 3 grote aanbieders (uit het artikel 'Onbeperkt lezen voor een vaste prijs' in de  Consumentengids van April 2020 p.11).

ebookaanbieders vergelijking

Lees de blog van Judith Pietersma 'De online bibliotheek voor kinderen' of de Digitale voorleestas elders op deze website met meer tips.

Hieronder nog enkele links naar websites met nog veel meer gratis ebooks!

eReaders.nl
FeedBooks
ManyBooks
BookBoon
10 gratis klassiekers
Gratis PDF boeken