Erasmus
Erasmus en Rotterdam hebben een bijzondere band. Overal kom je hem tegen: een brug, een universiteit en een ziekenhuis zijn naar hem vernoemd. Erasmus heeft in heel Europa voetstappen achtergelaten maar is hier geboren. In zijn boek en brieven noemt hij zichzelf: ‘Erasmus van Rotterdam’. In Bibliotheek Rotterdam kom je in de Erasmus Experience en via de Erasmuscollectie meer te weten over de nog altijd relevante ideeën van deze bekende filosoof en humanist.
Bibliotheek Rotterdam beheert de grootste Erasmus erfgoedcollectie ter wereld.
Op 18 mei 2023 is deze collectie toegevoegd aan het internationale Unesco Memory of the World Register door VN-organisatie Unesco. Een enorme eer en bijzondere erkenning voor deze collectie, die aan de basis staat van onze hedendaagse kennis van de ontwikkeling in het denken van de humanist Erasmus.
Wie was Erasmus?
Desiderius Erasmus (Rotterdam,1466/1467- Basel,1536) is een van de grootste filosofen aller tijden. Hij leefde in de Late Middeleeuwen-Vroegmoderne tijd. Zijn boeken hebben grote invloed gehad op de wereld waarin we nu leven. Zijn bekendste boek, De Lof der zotheid, is in veel talen vertaald. Erasmus kan worden beschreven als humanist, taalkundige van klassieke teksten, pacifist, schrijver van kritische teksten, leraar en filosoof. Toch doen geen van deze etiketten volledig recht aan Erasmus. Hiervoor is zijn werk simpelweg te omvangrijk en divers. Om te doorgronden wat zijn werk betekende, ook voor ons leven nu, bezoek je Bibliotheek Rotterdam.
Erasmuscollectie
Bibliotheek Rotterdam beheert met in totaal meer dan 5.000 boeken van én over Erasmus de grootste Erasmuscollectie ter wereld. Hieronder zijn zeer zeldzame exemplaren, zoals vier zelfgeschreven brieven van Erasmus, tientallen eerste drukken en vele geïllustreerde edities van de Lof der Zotheid.
Deze unieke erfgoedcollectie wordt grotendeels in een speciale geklimatiseerde ruimte bewaard. Zij omvat niet alleen werken van Erasmus zelf en door hem bezorgde tekstedities van schrijvers uit de Oudheid, maar ook een grote hoeveelheid literatuur over Erasmus. Circa dertig procent van de werken uit deze collectie dateert uit de tijd van Erasmus. Zo’n negentig werken zijn eerste drukken. Vier objecten uit de collectie zijn in 2022 toegevoegd aan de Canon van Nederland.
Naast de eerste drukken en heruitgaven bevat de collectie ook Erasmusdrukken vanuit heel Europa. Hiermee laat de collectie goed zien hoe het gedachtegoed van Erasmus na zijn dood werd verspreid.
Voor onderzoekers en bewonderaars
Alle boeken uit de Erasmuscollectie zijn vindbaar in de digitale catalogus van de bibliotheek. Uitleenbaar zijn deze boeken niet, daarvoor zijn ze te kwetsbaar. Wél kun je een afspraak maken om de Erasmuscollectie te raadplegen in de Erasmuszaal. Dat kan via een e mail naar:
Kijk in onze agenda voor informatie over het maandelijkse inloopuurtje erfgoed, waar de conservator van de erfgoedcollecties eventuele vragen beantwoordt en erfgoedobjecten laat zien. Je vindt hier ook actuele informatie over de jaarlijkse Erasmusweek in oktober vinden en andere Erasmusactiviteiten.
Erasmus Experience
De Erasmus Experience is een interactieve expo waarin je in gesprek gaat met Erasmus. Je leert meer over deze filosoof maar vooral ook over jezelf. Je duikt steeds verder in zijn gedachten, om uiteindelijk vooral te ontdekken hoe jij zelf in de wereld staat. Je vindt de Erasmus Experience op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Tijdens onze openingstijden kun je de expo gratis bezoeken.
Erasmus Collection Rotterdam
Our Erasmus Collection and all other rare printed books and manuscripts can be consulted in the Erasmus Reading Room. This room is accessible by appointment only. Please send a request to