Skip to main content

Als slechtziende toch nog bladmuziek kunnen blijven lezen

Viseo

Wat zijn de mogelijkheden voor slechtziende- en blinde mensen die willen blijven musiceren?
Visio zet zich als expertisecentrum met voorlichting, adviezen en presentaties al vele jaren in voor slechtziende en blinde mensen. Op de website van Visio staat ook handige informatie over wat de mogelijkheden zijn voor mensen, die met een visuele beperking zonder al te veel belemmeringen willen blijven musiceren. Visio heeft een digitaal kennisportaal waarin een aparte tegel is opgenomen voor het maken van muziek.

De Syphony app

Als je deze tegel aanklikt kun je verder navigeren naar allerlei artikelen met praktische tips, waaronder 'Blind bladmuziek maken met Symphony app'. In een eerdere blog kwam de app Symphony aan de orde. Met deze app kun je op je iPhone of iPad muziek componeren in reguliere bladmuzieknotatie, of bestaande muziek bewerken. De app is geschikt voor blinden en slechtzienden doordat er gebruik gemaakt wordt van VoiceOver. Op de website van Visio kun je hiervoor een stap-voor-stap-handleiding downloaden. Naast toepassingen voor bladmuziek tref je in het kennisportaal ook handige tips aan om bijvoorbeeld je instrument te stemmen zonder op het scherm te hoeven kijken.

Daarnaast kom je bij het doornemen van het kennisportaal ook meer algemene artikelen tegen, bijvoorbeeld ‘Bladmuziek vergroten op de iPad, hoe werkt dat. Kortom, voor heel veel vragen rond het musiceren met visuele beperkingen biedt de website van Visio heldere praktische antwoorden en adviezen. 

Oplossingen

Mark Stovers is ICT-trainer/adviseur bij Koninklijke Visio. Hij heeft zich vele jaren verdiept in de problemen die muzikanten ondervinden door slechtziendheid en blindheid. Aan hem vroeg ik wat zijn ervaringen zijn. “Er is relatief weinig kennis bij onze doelgroep mensen met een visuele beperking over de mogelijkheden die ICT anno 2018 kan bieden voor muziekbeoefening. Men weet het niet of het is ingewikkeld. Wanneer we eenmaal op zoek gaan naar een visuele of auditieve oplossing kan men erg enthousiast worden, zeker als we tot een oplossing komen. Dit is overigens niet altijd het geval. Soms komen we tot een deeloplossing of men moet toch op zoek naar een andere manier van  musiceren”, aldus Marc Stovers.

Welke vragen, die je krijgt, hebben de overhand? Stovers: “De meest gestelde vraag gaat over bladmuziek kunnen lezen en dan met name vergroten. Het gaat niet alleen om instrumentalisten (piano, fluit), maar met name ook om mensen die in een koor zingen. We zien zowel blinden als slechtzienden die aansluiting zoeken, bijvoorbeeld in een koor. Jongeren hebben nog wel eens interesse in muziek mixen, DAW- of DJ-toepassingen.”

Krijg je ook nog wel eens feedback? Stovers: “Ja als het iemand lukt om te kunnen (blijven) musiceren. Waarbij het sociale aspect ook een rol speelt: men kan mee blijven doen. Soms kan hierbij hulp uit de directe (muziek)omgeving juist de doorslag geven."

Kom je nog wel eens bijzondere gevallen tegen? Stovers: “Elk geval is uniek en elke oplossing is uniek. Wat mij raakt is als mensen met reguliere apps of programma's direct de aansluiting kunnen vinden met "goedzienden", zonder dat er bijvoorbeeld speciale programma's of omzettingen in braille gemaakt hoeven worden. Het is heel mooi dat dat bestaat maar het schept toch ook weer afstand."

Meer weten?

Verkeer je in een situatie waarin je ondanks slechtziendheid of blindheid wilt blijven musiceren of ken je iemand met die beperking en je wilt weten wat er allemaal mogelijk is, ga dan naar de website van Visio en het kennisportaal.