Skip to main content

Geschiedenisles in de bieb: Het Vroege Christendom

Van 14 maart 2025 10:30 tot 14 maart 2025 12:00

Geschiedenisliefhebbers opgelet!
Het christendom is met meer dan twee miljard aanhangers de grootste godsdienst ter wereld. Een uitermate interessant onderwerp dus om onder de loep te nemen. En dat doen we met een interessante reeks geschiedenislessen in de bieb in Ommoord. Student geschiedenis Wouter van der Hoff neemt ons in vier ochtenden mee op een tijdreis door het vroege christendom (30 tot 400 na Christus).

14 maart: De historische Jezus 

Jezus van Nazareth is zonder twijfel een van de meest invloedrijke persoon in de wereldgeschiedenis. Terwijl hij in zijn eigen tijd werd gezien als een obscure onruststoker, zijn er op dit moment vele mensen die zichzelf als volgelingen van Christus beschouwen. Maar wat weten we – historisch gezien – eigenlijk van Jezus? Heeft hij überhaupt écht bestaan? En welke bronnen zijn er tot onze beschikking om deze vragen te beantwoorden? In deze lezing staat historische bronkritiek centraal, om zo Jezus van Nazareth in zijn eigen tijd te plaatsen.

21 maart: Vroege christendommen                                                                                                                                                                         Lang werd er gedacht dat de vroegchristelijke gemeenschap, op een paar ‘ketters’ na, een saamhorige groep van gelijkdenkenden was. Met de herontdekking van allerlei christelijke teksten die niet in het Nieuwe Testament zijn opgenomen, zien we echter iets heel anders. Die teksten laten namelijk zien dat het vroegchristelijke landschap – zoals ook vandaag de dag – juist enorm divers was, waarin elke groep zichzelf als de ‘ware’ gelovigen zag en de anderen als ‘ketters’. In deze lezing worden de meest prominente van deze ‘vroege christendommen’ onder de loep genomen: de joods-christelijke ebionieten, de anti-joodse marcionieten, de mystieke gnosten en tenslotte de ‘proto-orthodoxen’.

11 april: Vroegchristelijke cultuur                                                                                                                                                                                Afgezonderd, maar nooit verwijderd van de Romeinse maatschappij, begonnen christelijke gemeenschappen hun eigen wereldbeeld vorm te geven in beeld, tekst en rituelen. Maar hoe zagen deze gemeenschappen eruit? Wat was de positie van vrouwen en slaven in deze gemeenschappen? En wat voor soort kunst maakten de oudste christenen? In deze lezing wordt gekeken naar hoe christenen leefden: hoe ze met elkaar omgingen, wat voor rituelen ze beoefenden en wat de vroegchristelijke visie op kunst was.

18 april: De verspreiding van het christendom                                                                                                                                                     Kort na de dood van Jezus telden zijn volgelingen niet meer dan honderd personen. Driehonderd jaar later kwam de eerste christelijke keizer op de troon van het Romeinse Rijk. Niet lang daarna was meer dan de helft van het Romeinse Rijk – zo’n dertig miljoen inwoners – christelijk. Hoe heeft deze omwenteling plaatsgenomen? Hoe is het christendom van een obscure joodse sekte uitgegroeid tot de staatsgodsdienst van het gigantische Romeinse Rijk? In deze lezing staan de verhoudingen tussen de christenen en de Romeinen centraal: enerzijds hoe de Romeinen werden bekeerd tot het christendom, en anderzijds hoe christenen meerdere vervolgingen hadden te verduren door de Romeinse keizers. Ook wordt er kort stilgestaan bij de verspreiding van het christendom buiten de Romeinse grenzen.

 Praktische informatie

  • Locatie: Bibliotheek Ommoord
  • Toegang: gratis voor leden, niet-leden 2,50
  • Aanmelden: bij de balie of via de website Bibliotheek Rotterdam

Datum

Vrijdag 14 maart 2025

Tijdvak

Van 10:30 tot 12:00

Locatie

Onderwerp

Cultuur

Bestellen

Bestel tickets