Skip to main content

Squid Game; moet je je als ouder zorgen maken?

Heb jij al gekeken naar Squid Game? Ik niet. Het is niet zo mijn ding. Het is namelijk nogal bloederig en daar ben ik niet zo van.

De negendelige serie uit Zuid-Korea is te zien op Netflix. Het gaat over een groep mensen met enorme schulden, die hun leven wagen in een mysterieus overlevingsspel, waarmee ze 33 miljoen euro kunnen winnen. Het spel bestaat uit een zestal kinderspelletjes. Als je "af" bent, ben je niet alleen "af", maar word je ook gewoon doodgeschoten.

Zestien jaar en ouder

De serie is een aanklacht tegen de schaduwkanten van de Zuid-Koreaanse samenleving, met volwassen thema’s als de groeiende kloof tussen arm en rijk, gokverslaving, drugsgebruik, geweld in relaties, zelfmoord en seks. De eenvoudige kinderspelletjes en het kleurrijke decor staan recht tegenover de bloederige gruwelijkheden. En dat is wat de serie aantrekkelijk maakt. Voor volwassenen, maar blijkbaar ook voor kinderen.

Kijkwijzer waarschuwt kinderen en ouders dat een serie eng kan zijn of dat er veel geweld in voorkomt. Als er veel enge beelden in een serie voorkomen, kunnen kinderen daar bang van worden, niet goed kunnen slapen of nachtmerries van krijgen. Het Kijkwijzer-advies is vanwege alle gruwelijkheden van Squid Game 16 jaar en ouder. Dat weerhoudt veel kinderen niet om fragmenten op YouTube, spelletjes op TikTok of de serie op Netflix te bekijken, meestal aangemoedigd door klas- en leeftijdsgenoten. Naast slapeloosheid en nachtmerries, lijken kinderen Squide Game na te spelen wat weer kan leiden tot uitsluiting, pesten en mischien zelfs geweld.

Wat te doen?

Verbieden alleen is niet genoeg. Ga in gesprek met je kind en vertel waarom je het niet prettig vindt als hij of zij naar Squid Game kijkt. Leg uit waar de serie over gaat (lees meer over de serie op Wikipedia), vertel dat de serie erg gewelddadig is en daarom niet geschikt voor kinderen. Als je kind de serie, een aflevering of bepaalde beelden op YouTube of TikTok al gezien heeft, laat je kind vertellen over wat het gezien heeft en wat het daar van vind. Ga in gesprek. Geef je kind de kans om haar mening te geven of zijn gevoelens uit spreken. Dat helpt bij het begrijpen van de beelden en bij het verwerken van hun ervaring.  Veroordeel eventueel de serie, maar niet je kind. 

Het is vast niet de eerste keer dat je kind geconfronteerd wordt met nare beelden en het is  zeker niet de laatste keer. Door hier thuis regelmatig over te praten, bied je je kind veiligheid en weet het dat het met verhalen en ervaringen altijd bij je terecht kan. Nog een tip: ga in gesprek met andere ouders. Laat hen weten wat jij vindt en schep duidelijkheid. Wie weet kunnen jullie elkaar helpen door ervaringen te delen.

Conclusie

Stel grenzen, praat er over met je kind en leg uit waarom je dingen wel of niet oké vindt. En vraag een keer niet hoe het op school was, maar hoe het online was? Heeft het online iets leuks hebben meegemaakt. Of juist niet? Laat je kind vertellen, luister, vraag door en veroordeel niet. Door samen te praten, biedt je veiligheid. Je kind zal sneller (nare) ervaringen met je delen en het op deze manier verwerken.

 

Meer lezen